LIVE TEXT | Război în Ucraina. SUA pregăteşte un ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 820 de milioane de dolari

LIVE TEXT | Război în Ucraina. SUA pregăteşte un ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 820 de milioane de dolari

UPDATE 05:30 Ucraina a cerut confiscarea unei nave care transporta cereale dintr-o parte a ţării ocupată de armata rusă

Ucraina a cerut confiscarea unei nave care transporta cereale dintr-o parte a ţării ocupată de armata rusă. Vestea plecării navei din Berdyansk a fost anunţată pe aplicaţia de socializare Telegram de Evhen Balytskyi, care a fost numit recent de Rusia în funcţia de guvernator al zonelor ocupate din Zaporizhzhia. Nava se află în prezent în largul coastelor turceşti, relatează news.ro.

Zelenski, despre atacul de la Odesa: Aceasta este teroare rusească deliberată, intenţionată, nu nişte greşeli sau o lovitură de rachetă accidentală

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă în mesajul zilnic adresat poporului de vineri noaptea, despre atacul de la Odesa, că ”aceasta este teroare rusească deliberată, intenţionată, nu nişte greşeli sau o lovitură de rachetă accidentală”.

Zelenski i-a mulţumit lui Biden pentru noul pachet de ajutor în valoare de 820 de milioane de dolari care include sistemele NASAMS, muniţie de artilerie şi radare. Liderul ucrainean mai spune că negociază cu partenerii pentru livrarea altor arme, pentru că sunt necesare pentru apărarea Donbas, regiunea Harkov, sudul Ucrainei.

”În regiunea Odesa, în prezent se desfăşoară lucrări de scoatere a molozului, după atacul cu rachete ruseşti asupra Serhiivka. Trei rachete au lovit o clădire rezidenţială obişnuită, o clădire cu nouă etaje în care nimeni nu a ascuns arme, echipamente militare sau muniţii, aşa cum spun mereu propagandiştii şi oficialii ruşi despre astfel de lovituri. Era o casă rezidenţială simplă, cu aproximativ 160 de persoane. Era locuită de oameni obişnuiţi, civili. Centrul de recreere a fost, de asemenea, distrus de această lovitură”, afirmă Zelenski.

UPDATE 05:00 12 rachete ruseşti au lovit regiunea Mikolaiv

Vitalii Kim, guvernatorul din Mikolaiv, a anunţat că 12 rachete ruseşti au lovit vineri această regiune, relatează The Kiev Independent. O mare parte dintre rachete ar fi fost doborâte de apărarea antiaeriană ucreainană. Nu au fost raportate victime în urma atacului.

Zelenski a discutat cu omologii săi din Argentina şi Chile

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut convorbiri telefonice, vineri, cu liderii din America Latină. Scopul discuţiei cu liderii din Argentina şi Chile a fost încercarea de a obţine sprijin şi din partea statelor din această regiune în lupta impotriva ruşilor.

„Continui să stabilesc relaţii cu o regiune importantă – America Latină”, a scris Zelenski pe reţelele de socializare.

SUA trimite Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 820 de milioane de dolari

Pentagonul a anunţat, vineri, un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 820 de milioane de dolari. Noul pachet va cuprinde rachete, obuze, dar şi echipamente de apărare aeriană, astfel încât ucrainenii să poate face faţă luptelor dure care se dau în sudul şi estul ţării.

"Statele Unite continuă să colaboreze cu aliaţii şi partenerii noştri pentru a oferi Ucrainei echipamentul necesar unui câmp de luptă în evoluţie", a declarat, într-un comunicat, Todd Breasseale, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Statele Unite asigură mai multă muniţie pentru Sistemul Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare (HIMARS), în cel mai recent pachet de ajutor pentru Ucraina, în valoare de 820 de milioane de dolari, a anunţat vineri Pentagonul, relatează news.ro.

Pentagonul nu a precizat câte runde de muniţie vor fi asigurate pentru Sistemul Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare, capabil să lanseze o ploaie de rachete ghidate la aproximativ 40 de mile, dar Ucraina a făcut din solicitarea pentru mai multe sisteme şi mai multă muniţie una din priorităţile sale.

UE anunţă un sprijin de 1 miliard pentru Ucraina

Uniunea Europeană a propus acordarea unui sprijin în valoare de 1 miliard de euro pentru Ucraina.

„Prima parte a pachetului de asistenţă macrofinanciară a fost anunţată în luna mai. Aceasta va contribui la satisfacerea nevoilor urgente din ţară. UE va continua să ofere ajutor Ucrainei şi, pe termen lung, va sprijini reconstrucţia acesteia”, a publicat Ursula von der Leyen pe reţelele de socializare.

UPDATE 00:00 Separatiştii sprijiniţi de ruşi din Doneţk acuză alţi doi cetăţeni britanici că sunt "mercenari"

Investigatori pro-ruşi din autoproclamata Republică Populară Doneţk au anunţat, vineri, că au pus sub acuzare alţi doi cetăţeni britanici pentru că sunt "mercenari", potrivit Agenţiei de Presă Doneţk, citată de CNN.

"O investigaţie este în desfăşurare faţă de mercenarii britanici Dylan Healy şi Andrew Hill. Ei sunt acuzaţi în baza aceloraşi articole ca şi cei trei mercenari condamnaţi anterior. O investigaţie este în desfăşurare şi au fost formulate acuzaţiile", a informat Agenţia de Presă Doneţk, citând un oficial din auto-intitulata republică.

Armata Ucrainei acuză Rusia că a folosit bombe cu fosfor pe Insula Şerpilor

Armata ucraineană acuză Rusia că a folosit muniţie incendiară cu fosfor în atacuri desfăşurate vineri asupra Insulei Şerpilor, la doar o zi de când Moscova şi-a retras forţele din avanpostul strategic din Marea Neagră, relatează news.ro.

"Astăzi, în jurul orei 18.00... avioane SU-30 ale Forţelor aeriene ruse au desfăşurat atacuri cu bombe cu fosfor pe Insula Zmiinyi", a arătat aceasta într-o declaraţie, referindu-se la Insula Şerpilor.

Ministerul rus al Apărării a descris, joi, retragerea ca un "gest de bunăvoinţă" menit să arate că Rusia nu va sta în calea eforturilor ONU de a organiza exporturi protejate de cereale din Ucraina.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...